Van oud naar nieuw
Waarom energiezuinige nieuwbouw nu meer dan ooit de slimste zet is
De vraag naar energieverslindende bestaande woningen daalt, die naar energieperformante nieuwbouwwoningen en -appartementen stijgt opmerkelijk. In tijden van ongeziene energieprijzen en een inflatie op het hoogste peil sinds 1975, zoeken mensen naar financiële gemoedsrust en een veilige haven om in te investeren. En dan is nieuwbouw een verstandige keuze.
Vastgoed beschermt tegen inflatie
Ook in tijden van stijgende rentevoeten, loont het om vastgoed te kopen. In tegenstelling tot de volatiele beurskoersen, is een eigen woning een veilige investeringskeuze, waarvan de waarde historisch gezien altijd is gestegen. In België zijn de vastgoedprijzen in twintig jaar tijd zelfs verdubbeld. Op deze manier biedt de aankoop van een eigen woning een uitstekende bescherming van het eigen kapitaal tegen inflatie en is het nog altijd de beste manier van (pensioen)sparen. Ook investeerders zien vastgoed als een interessante belegging. Zij rekenen op de toekomstige meerwaarde van hun pand en dankzij de indexering van de huurprijzen is hun investering ook inflatiebestendig.
Bovenstaande redenen zijn uitstekende argumenten om over te gaan tot de aankoop van vastgoed. Maar waarom dan kiezen voor nieuwbouw eerder dan een bestaande woning?
Een ongeëvenaard energiepeil
De recente prijsstijgingen in de energiesector maken iedereen nerveus. Hogere energieprijzen zijn helaas geen tijdelijk fenomeen, maar een nieuwe realiteit waar we ook in de toekomst beter rekening mee houden. De wetenschap dat een nieuwbouwwoning gebouwd is volgens de meest recente energienormen kan dan gemoedsrust brengen. Niet alleen dankzij de aanzienlijk lagere energierekening aan het einde van de maand, maar ook omwille van de zekerheid dat de technieken die gebruikt werden nog jaren meegaan en een stabiel energieverbruik garanderen. Bij renovatieprojecten is het zelfs met zware investeringen moeilijk om het energiepeil van recente nieuwbouwwoningen te evenaren.
Lenen voor oudere woningen wordt moeilijker
Het energiepeil is overigens steeds meer van doorslaggevend belang bij de goedkeuring van een kredietdossier, waarin sinds vorig jaar de EPC-score dient opgenomen te worden. De motivering van de Nationale Bank daarvoor is dat alle woningen binnen de vijf jaar na aankoop minstens energielabel D moeten halen. Om een woning die slechter scoort te upgraden tot dat niveau, berekende de Nationale Bank dat eigenaars hiervoor een investering van 50.000 tot 80.000 euro moeten doen voor extra isolatie en beglazing, een betere verwarming enzovoort. In de praktijk is dat vaak een veelvoud, onder meer door de stijgende prijzen van de bouwmaterialen. Dat grote extra investeringsbedrag kan de waarde van een verouderde woning sterk beïnvloeden en ook de kredietwaardigheid van de klanten van de bank ondermijnen. Aangezien de energiekosten een zware bijkomende afbetalingslast vormen, is de EPC-score nog belangrijker geworden als criterium voor het toekennen van een lening.
Een win-win voor huurders en investeerders
Ook voor investeerders is een sterke energiescore alleen maar een plus. Energiekosten nemen een aanzienlijke hap uit het te besteden woonbudget van huurders. Dat maakt energiezuinige appartementen extra aantrekkelijk, waardoor ze sneller en aan hogere huuropbrengsten verhuurd kunnen worden. Bovendien zijn deze huurprijzen volledig indexeerbaar, in tegenstelling tot panden met slechtere EPC-scores waarvan de huuropbrengsten volgens de nieuwe wetgeving slechts gedeeltelijk of helemaal niet meer geïndexeerd mogen worden.
Geen zorgen over zware investeringen
Nieuwbouw wordt vaak als duur aanzien, maar wie het hele plaatje bekijkt en ook rekening houdt met de zware investeringskosten en de potentiële waardevermindering van de wat oudere panden, komt tot een andere slotsom. Reken daarbij ook nog de bouwgarantie die maakt dat eigenaars de eerste tien jaar niet voor zware onverwachte kosten komen te staan, en de conclusie luidt dat nieuwbouw in de meeste gevallen op de lange termijn voordeliger uitvalt dan een renovatieproject.