Tuinen van Eden krijgt grootste residentiële BEO-veld van Vlaanderen

Goed nieuws voor de toekomstige bewoners van Tuinen van Eden: de buurt zal verwarmd worden via een BEO-veld, dat geothermische energie uit de grond haalt. BEO staat voor Boorgat Energie Opslag. Via een ondergronds buizensysteem wordt aardwarmte gebruikt om de buurt te verwarmen. De boringen zijn begin februari gestart, zodat het systeem klaar is wanneer de eerste woningen opgeleverd worden.

Tuinen van Eden is Bijna Energie Neutraal

Tuinen van Eden wordt Bijna Energie Neutraal-gebouwd, wat erop neerkomt dat het E-peil van alle gebouwen onder de opgelegde norm van 30 en in heel wat gevallen zelfs onder 20 duikt. Om dat BEN-niveau te bereiken, investeren we in duurzame en innovatieve technieken. Eén van de innovatieve oplossingen die we hier uitrollen, is een BEO-veld.

80% onafhankelijk van het energienet

Het BEO-veld van Tuinen van Eden moet in de winter voor verwarming zorgen en in de zomer voor verkoeling. Het systeem werkt via verschillende boorgaten tot wel 150 meter diep. In die boorgaten wordt een gesloten buizennetwerk aangelegd dat in de zomer verkoeling uit de grond haalt en in de winter aardwarmte gebruikt om de woningen te verwarmen. Op die manier worden de toekomstige bewoners van Tuinen van Eden voor ongeveer 80% onafhankelijk van het energienetwerk. Dankzij het BEO-veld daalt de energiekost spectaculair. Dat geeft een financiële gemoedsrust, ook op de langere termijn. Gelijk wat de energieprijzen doen, doordat er heel weinig energie nodig is, zullen de kosten nooit hoog oplopen.

Grootste residentiële BEO-veld

Het BEO-veld dat in Tuinen van Eden wordt aangelegd wordt het grootste residentiële van Vlaanderen. Omwille van de kostprijs zie je BEO-velden vooral in commerciële en publieke ontwikkelingen. Zo heeft het Antwerpse Provinciehuis momenteel het grootste BEO-veld van het land. Het systeem van Tuinen van Eden bestaat uit verschillende BEO-velden naast elkaar. Net zoals de woningen en appartementen in de buurt worden ook de BEO-velden in verschillende fasen aangelegd. Zo kunnen de mensen bij de oplevering van hun woning meteen genieten van de voordelen van hun BEO-veld. In totaliteit tellen de verschillende systemen hier zo’n 115 boringen tot 150 meter diep. Dat is nodig, want ze moeten meer dan 250 woningen verwarmen.

De eerste oplevering van Tuinen van Eden is gepland voor het voorjaar van 2023. In 2024 moet de volledige woonsite klaar zijn.